Verzuring

Wat is verzuring?

Dieren hebben tegenwoordig, net als mensen, vaak te maken met verzuring. Het dier heeft dan zoveel zure afvalstoffen in het lichaam gekregen, dat deze niet meer goed verwerkt kunnen worden. Ophopingen van zure afvalstoffen in het lichaam zijn het gevolg. Deze hebben invloed op het welzijn van het dier. Wij spreken dan van verzuring.

Waarom verzuren dieren?

De moderne leefstijl is net zoals bij mensen, ook bij dieren de grote veroorzaker van verzuring. Zure afvalstoffen ontstaan bijvoorbeeld door verkeerde voeding, door stress, of door te weinig bewegen. Voor een uitgebreid overzicht van alle oorzaken kunt u hier kijken. Bovendien wordt het natuurlijk vermogen van het dier om al die zure afvalstoffen af te breken steeds minder naarmate het dier ouder wordt. Dit betekent eigenlijk dat elk dier vroeg of laat gaat verzuren.

Wat zijn de gevolgen van verzuring bij dieren?

Een overschot aan zuren in het dier zorgt ervoor dat het lichaam niet meer optimaal kan functioneren. Het dier kan dit bijvoorbeeld merken bij het bewegen, of aan zijn immuunsysteem, het gewicht, het energieniveau, de urinewegen, zijn vacht of aan de botten en tanden. Een uitgebreid overzicht van klachten die door verzuring kunnen ontstaan vindt u hier.

Is mijn (huis)dier verzuurd?

De leefomstandigheden van uw dier geven al een goede indicatie of uw dier verzuurd kan zijn. Staat uw dier bloot aan veel verzurende factoren, is het zeer waarschijnlijk ook verzuurd. Daarbij is, naast aan eventuele klachten van uw dier, ook vaak aan gedrag en uiterlijk een verzuring goed te herkennen. De online verzuringscheck kan u hierbij helpen:

Online Verzuringscheck voor dieren