3 tips om je huisdier voor te bereiden op vuurwerk

Of het nu voor oudejaarsavond of een ander groot evenement is: de meeste dieren vinden vuurwerk niet prettig. Het afsteken van rotjes en vuurpijlen betekent voor huisdieren veel angst en stress.

Angst en stress zorgen ervoor dat adrenaline en cortisol in het lichaam vrijkomen. Deze hormonen leiden tot zuurvorming in het lichaam, zuren die zich gaan ophopen als ze niet kunnen worden afgevoerd. Voorkom zuurvorming door stress en angst. Met onderstaande tips help jij je hond, kat, konijn of elk ander dier prettiger door de jaarwisseling te komen.

Tip 1: Schakel YouTube in!
Start vandaag nog met het ongevoelig maken van je dier voor het vuurwerk. Op YouTube zijn diverse video's te vinden die vuurwerk met geluid laten zien. Hoe ga je te werk? Zet je tv aan, selecteer op YouTube een vuurwerkvideo en zet 'm op een laag volume aan. Begin eerst met een paar minuten om je huisdier er rustig aan te laten wennen en bouw dit langzaam uit in duur en volume. Je kunt deze oefening dagelijks doen, maar het devies blijft, kijk naar jouw dier. Hij/zij geeft aan wat hij aan kan.

Tip 2: Leid jouw dier af tijdens oud & nieuw
Houd je hond mentaal bezig met bijvoorbeeld zoekspelletjes naar snoepjes. Dat zal hem vermoeien. Het kan ook helpen om de gordijnen te sluiten, het licht aan te doen en de televisie aan te zetten. Prikkels van buiten vallen dan wat minder op. 

Tip 3: Breng rust en sereniteit
Honden leren van andere honden en kopiëren gedrag. Bouw in zijn veilige omgeving telkens ontspanning in.⁠

Do's & dont's
Beloon je hond elke keer als hij niet blaft bij een knal. Wat je absoluut niet moet doen is je hond troosten als hij blaft of angstig kijkt bij elke knal. Je bevestigt daarmee zijn gedrag en creëert hiermee juist het tegenovergesteld effect.⁠

Lees meer over dieren en vuurwerk op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).