Natriumbicarbonaat

Een lichaamseigen stof

Natriumbicarbonaat (NaHCO3) is een essentiële zuurbuffer van zowel het menselijk als het dierlijk lichaam. Het vormt de grootste basische buffer in het bloed en zorgt ervoor dat het bloed licht alkalisch ( = basisch ) blijft (pH 7.365) door zure afvalstoffen te neutraliseren. Natriumbicarbonaat wordt in de volksmond ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd vanwege de zuiverende werking bij het verwijderen van zuren.

Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen stof, wat voldoende in het lichaam aanwezig moet zijn om de zuurbalans in evenwicht te houden. Buiten het lichaam wordt natriumbicarbonaat o.a. toegepast als zuurteregelaar in voedingsmiddelen, stabilisator, rijsmiddel (vandaar de bijnaam baking soda) en binnen de medische wereld als ingrediënt van geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld brandend maagzuur. Vanwege de toepassing als ingrediënt heeft natriumbicarbonaat ook een E-nummer toegewezen gekregen: E500.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat naarmate mensen en dieren ouder worden, de hoeveelheid natriumbicarbonaat in het bloed significant afneemt.

Verlies van natriumbicarbonaat is verzurend voor het lichaam

De afname van natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat het bloed wordt beperkt in het handhaven van de juiste zuurgraad (pH 7,365). De zuurgraad van het bloed kan slechts binnen een zeer kleine marge bewegen om het lichaam in leven te houden. Wanneer de hoeveelheid zure afvalstoffen in het bloed groter is dan de bicarbonaten kunnen bufferen, gaat het lichaam over tot andere “slimme” overlevingsmechanismen:

1.      Het lichaam bindt de overtollige zure afvalstoffen met basische mineralen

Basische mineralen worden door het lichaam geroofd uit de botten, tanden, nagels, huid, haarbodem e.d. om te binden met overtollige zuren. Door deze binding ontstaan “zure zouten” die op diverse plekken in het lichaam kunnen worden opgeslagen. Verzuring leidt hierdoor ook tot het structureel afnemen van belangrijke mineralenvoorraden.

2.      Het lichaam zet de vloeibare zuren om in vaste vorm door kristallisatie

Hierbij wordt overtollige zuren door het lichaam omgezet in kristallen. Deze kristallen worden onder andere 'geparkeerd' in de gewrichten.

3.      Het lichaam houdt vocht vast om de concentratie van zuren te verlagen

Door vocht vast te houden op plekken van het lichaam waar vloeibare zuren zich manifesteren, wordt de concentratie van deze zuren lager. Een lagere concentratie betekent dat de zuurgraad op die plekken wordt verlaagd zodat er weer evenwicht ontstaat. Bij oudere mensen zie je dikwijls dat veel vocht wordt vastgehouden in de onderbenen en voeten.

Ontzuren door de basische buffers op peil te houden!

Door te zorgen voor een dagelijkse toevoer en aanvulling van natriumbicarbonaat, kan het lichaam zich ontdoen van opgehoopte zuurresten en zal het lichaam dus ontzuren. Hoe meer ontzuurd (schoner!) het lichaam is, des te beter het lichaam kan functioneren.

Let op!

Te vaak nog raden websites en andere bronnen aan om natriumbicarbonaatpoeder / baking soda poeder op te lossen in water en dit aan uw dier te geven. Dit valt absoluut niet aan te raden! De opgeloste natriumbicarbonaat reageert dan namelijk met het maagzuur en wordt omgezet in koolstofdioxide, (keuken)zout en water. Hierdoor ontstaan o.a. een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en de bloeddruk kan stijgen door de verhoogde zoutvorming.

pHpets® druppels

pHpets® druppels zijn speciaal ontwikkeld om op een natuurlijke en veilige wijze natriumbicarbonaat toevoegen aan het lichaam van uw dier. Ze zorgen ervoor dat het lichaam van het dier zelf extra natriumbicarbonaat aanmaakt door het drinken van basisch water.

 ​