Wat doen we verkeerd bij het voeren van honden?


We willen allemaal goed voor onze dieren zorgen. Het omgekeerde komt vaker voor dan we willen toegeven. We noemen een aantal veelvoorkomende fouten, waarvan je waarschijnlijk een of twee zult herkennen. Welkom bij de club! 

Obesitas, verzuring, bedelen of zelfs agressief gedrag zijn typische gevolgen van onjuiste voedingstechnieken. We hebben de meest voorkomende fouten voor je samengevat en uitgelegd hoe je het voeren correct kunt doen.

1. De hond kan niet in alle rust eten

• We willen ervoor zorgen dat onze hond goed eet en daarom kijken hoe hij eet.
• We vinden het leuk en aangenaam wanneer onze hond altijd bij ons is. We voeden hem daarom terwijl de gebruikelijke drukte van de familie om hem heen plaatsvindt.

Hoe moet het wel?
Voer je hond op een rustige plek waar hij tijdens het eten door niemand wordt gestoord. Zelfs niet door de familiekat.
Als je meerdere honden hebt, werkt samen eten in de roedel alleen als de sociale structuur stabiel is. Onveilige, gevoelige dieren moeten mogelijk afzonderlijk worden gevoerd.

2. Liefde gaat door de maag

• We zijn blij als onze loyale hondenziel met grote ogen naar ons kijkt of blij is als we thuiskomen. We begroeten hem/haar dan ook graag met een traktatie die we uit onze zakken toveren.
• We willen onze hond trakteren en hem af en toe verwennen met iets heel bijzonders. Bijvoorbeeld als wij genieten van ons avondeten, mag de hond 'aanschuiven' en meegenieten. 
• De hond ergert ons door rusteloos te lopen, te blaffen of anderszins onze aandacht proberen te krijgen wanneer we geen tijd hebben. Dus we geven hem een ​​kauwbot of een traktatie zodat er even rust en vrede is en wij datgene kunnen doen wat we willen doen.

Hoe moet het wel?
Laat je hond op een andere manier zien dat je van hem houdt. In plaats van voeren kun je ermee spelen, ravotten of een lange wandeling maken. Jouw aandacht is een grote beloning voor je hond en ook gezonder dan extra voer of lekkernijen.
Gebruik 'voedselspeelgoed' wanneer je weinig tijd hebt of rust zoekt. Voerballen zijn een zeer goede oplossing om je hond bezig te houden. Hij eet dan, maar veel langzamer en minder en hij moet iets doen voor zijn eten. Plus hij krijgt zo zijn portie mentale stimulans erbij!
Trek beloningen en traktaties die de hond gedurende de dag van je ontvangt af van zijn/haar dagelijkse rantsoen. Zorg er dus voor dat je hond niet teveel calorieën binnenkrijgt.

3. Afwisseling

• Een gevarieerd dieet is voor ons mensen belangrijk en denken dat het regelmatig veranderen van type voer ook van toepassing is voor onze huisdieren.
• Als onze hond diarree krijgt door het nieuwe voer, is de gedachte dat "hij er niet tegen kan" en schakelen we vervolgens weer over naar ander voer, in de hoop dat het dier dit wel tolereert.
• We weten hoe blij onze hond is met een stuk worst of kaas en krijgt hij soms iets van de tafel. De hond hoor je niet klagen.
• We stoppen restjes die te goed zijn om weg te gooien in de hondenvoerbak. Wat goed is voor ons, moet ook goed zijn voor onze hond.

Hoe moet het wel?
 Gooi het idee weg dat veel afwisseling gezond is voor je hond. Het komt voort uit het misverstand dat kant-en-klare voeding geen uitgebalanceerde maaltijd is. Maar het tegenovergestelde is waar: hoogwaardig compleet voer voor honden bevat alle voedingsstoffen, mineralen en vitamines die jouw hond nodig heeft in precies de juiste verhoudingen. Alles wat je eraan verandert, zal het dieet van jouw hond niet evenwichtiger maken. Maar zelfs met goed, hoogwaardig voer geldt altijd dat teveel voeren niet goed is en kan leiden tot verzuring en overgewicht.
 Mocht je ervoor kiezen om van voeding te veranderen, doe dit geleidelijk. Meng een week lang elke dag een beetje van het nieuwe voer met het huidige voer zodat het maagdarmkanaal van je hond tijd heeft om te wennen aan het nieuwe voer.
 Veel dieren eten tegenwoordig te vaak, te veel en op verkeerde tijdstippen. Veel etenswaren zijn daarbij ook nog eens sterk verzurend. Zo krijgen onze huisdieren vaak levensmiddelen die bedoeld zijn voor mensen en bijvoorbeeld veel suikers bevatten. Vaak ook wordt er goedkope diervoeding gegeven die o.a. een te hoog gehalte aan kwalijke vetzuren bevatten. De gevolgen zijn overgewicht en verzuring. Het is soms verleidelijk, maar vermijd zoveel mogelijk je hond 'met de pot' mee te laten eten.
 Vermijd het kopen van goedkopere merken hondenvoer om zelf geld te besparen. Vaak veroorzaakt dit soort hondenvoer problemen met de spijsvertering vanwege de hoge gehalte suikers en vetzuren. De kosten die je dan moet betalen voor dierenartsen en medicijnen zullen je kostenbesparingen ongedaan maken.