5 redenen waarom je je huisdier moet ontzuren


“Wat is al dat ontzuren nou weer…? Mijn huisdier heeft dat helemaal niet nodig” Dit is misschien het eerste wat je denkt wanneer je het woordje ontzuren leest of hoort.

Toch blijkt uit onderzoek dat dieren, net als mensen, vaak te maken hebben met verzuring. Dit komt onder andere door verkeerde voeding (reken daar ook het menseneten wat ze weleens stiekem onder de eettafel krijgen), te weinig beweging, maar ook stress en medicatie. Het dier heeft dan zoveel zure afvalstoffen in het lichaam gekregen, dat deze afvalstoffen niet meer goed verwerkt kunnen worden. Ophopingen van zure afvalstoffen in het lichaam zijn het gevolg. Deze hebben invloed op het welzijn van het dier.

Een overschot aan zuren in het dier zorgt ervoor dat het lichaam niet meer optimaal kan functioneren.
Daarom ontstaan er bij verzuring ook sneller klachten.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Huidklachten / jeuk / eczeem
  • Allergie
  • Blaasontsteking
  • Stenen of gruis in gal, nieren, blaas of urinewegen
  • Gewrichtsklachten
  • Nierfalen
  • Maag- en/of darmklachten
  • Vatbaarheid / gevoeligheid voor infecties
  • Brandend maagzuur
  • Botontkalking

Waarom is ontzuren zo goed voor dieren?

Uit de praktijk blijkt dat het drinken van basisch water (een ontzuring methode) veel positieve effecten heeft voor dieren. Het zorgt namelijk voor een gezonde zuur-base balans . Maar hoe werkt dit precies?

Het drinken van basisch water (basisch is het tegenovergestelde van zuur) zorgt ervoor dat er in het lichaam van je viervoeter meer natriumbicarbonaat wordt geproduceerd. Natrium wat? Ik geef je een korte uitleg, dus blijf nog even bij me. Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen stof. Jij als persoon hebt dit stofje ook. Dit stofje moet voldoende in het lichaam aanwezig zijn om de zuurbalans in het lichaam in evenwicht te houden. Door het drinken van basisch water krijgt je huisdier dus op natuurlijke manier een extra voorraad van dit stofje en dat is precies wat we willen! Natriumbicarbonaat zorgt er namelijk voor dat zure afvalstoffen en ophopingen in het lichaam van je dier oplossen en worden afgevoerd.

Hier zijn 5 voordelen dat dit proces voor je huisdier heeft…

1. Is goed voor extra energie bij lusteloosheid
Vindt je dier zijn mand steeds meer interessant dan te gaan wandelen of achter ballen of ander bewegende speeltjes aan te rennen? Verzuring kan leiden tot lusteloosheid bij een dier. De zuurbase balans in het lichaam van je huisdier heeft namelijk ook invloed op de weerstand en vitaliteit van je viervoeter. Het drinken van basisch water met daarin basische mineralen zoals calcium draagt bij tot extra energie bij lusteloosheid. Dat wordt weer rennen ;)

2. Draagt bij tot instandhouding van sterke botten & tanden
Wanneer het lichaam van jouw huisdier is verzuurd, gaat het lichaam over op een kwalijke noodmaatregel; het lichaam ‘leent’ basische mineralen die overal in het lichaam van je dier zijn opgeslagen. Calcium bijvoorbeeld. Dit mineraal is opgeslagen in zijn botten en tanden. Wanneer jouw viervoeter te weinig mineralen, zoals calcium, binnen krijgt, rooft het lichaam steeds calcium uit zijn botten en tanden. Het gevolg kun je raden. Door je huisdier basisch water met basische mineralen te laten drinken, los je de zure afvalstoffen én bouw je een mineralenbuffer op. Win-win dus.

3. Jouw huisdier krijgt een gezonde & glanzende vacht
Vergelijkbaar met het calcium tekort door verzuring, kan er ook een zink tekort ontstaan in het lichaam van het huisdier. Een tekort aan zink kan onder andere huid en vacht problemen veroorzaken. Denk aan jeuk of aan een doffe vacht bijvoorbeeld. Ook hier helpt het drinken van basisch water met basische mineralen. De vacht krijgt weer zijn natuurlijke glans. Het is zelfs een van de eerste voordelen die je gaat opvallen. Ook wanneer de vacht er al goed uitziet, krijgt het een nog diepere glans. You’ll see!

4. Jouw huisdier beweegt makkelijker
Zure afvalstoffen die niet door het lichaam kunnen worden afgevoerd, worden door het lichaam geparkeerd in bijvoorbeeld gewrichten en spieren. Dit kan leiden tot stijfheid en minder mobiliteit. Door deze opgehoopte zure afvalstoffen actief te gaan oplossen kan het dier weer beter gaan bewegen. Ook hier biedt het drinken van basisch water met basische mineralen, zoals magnesium, dus de helpende hand.

5. Draagt bij tot een gezond gewicht
Tenslotte zorgt ontzuren voor een gezond gewicht. Wist je dat de helft van onze huisdieren inmiddels te dik zijn? Veel dieren eten regelmatig te vaak, te veel en op verkeerde tijdstippen. Ook willen onze huisdieren nog weleens etenswaren krijgen die voor mensen bedoeld zijn en bijvoorbeeld veel suikers bevatten. Maar wat denk je van goedkope diervoeding die onder andere een te hoog gehalte aan kwalijke vetzuren bevatten. Het gevolg is overgewicht, maar ook verzuring. Door een huisdier met overgewicht actief te laten ontzuren neutraliseer je niet alleen de zure afvalstoffen, je verbetert ook de stofwisseling van het dier waardoor een aangepast dieet veel betere resultaten zal geven.

Bonus: uit onderzoek is zelfs gebleken dat de levensverwachting van dieren verlengt wordt door het drinken van basisch water.* Het is dus geen vraag meer of je je huisdier moet ontzuren, maar wanneer je begint!

* Massimiliano Magro, Livio Corain, Silvia Ferro, Davide Baratella, Emanuela Bonaiuto, Milo Terzo, Vittorino Corraducci, Luigi Salmaso, and Fabio Vianello - Alkaline Water and Longevity: A Murine Study - Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine - Volume 2016, Article ID 3084126